• Krajské kolo súťaže SOČ

          • Dňa 26. 3. 2024 sa konal 46. ročník krajského kola súťaže SOČ, ktorú organizovala Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckom Novom Meste. V dvanástich komisiách predstavilo vyše 130 súťažiacich svoje projekty z rôznych vedných odborov. Našu školu reprezentovali Lukáš Chutňák, Eva Glovaťáková, Mária Kolenčíková, Monika Podstavková a Sabina Zuberecká. Ďakujeme za ich dôkladnú prípravu na toto podujatie a blahoželáme Sabine Zubereckej, ktorá sa vo svojom odbore Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie umiestnila na 3. mieste.

          • Biblická olympiáda

          • 21. a 22. marca 2024 sa konalo dekanátne kolo biblickej olympiády. Našu školu úspešne reprezentovali dve družstvá . Kategória OG a ZŠ: Marko Brontvaj, Františka Grobarčíková a Marta Matejčíková. Kategória OG a SŠ: Barbora Hrubjaková, Marián Jurina a Tobias Mačinec obsadili krásne 1. miesto a postupujú na diecézne kolo. 

            Všetkým žiakom blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a držíme palce do ďalších ročníkov.

          • Krajské kolo biologickej olympiády

          • 20. a 21. marca 2024 sa konalo krajské kolo biologickej olympiády. Našu školu úspešne reprezentovali v kategórii A: Tobiáš Kubala z 3. D a Iveta Branická zo Septimy a v kategórii B: Klaudia Brontvajová a Karin Baraniaková z 2. D. Vo veľmi náročnej teoreticko-praktickej časti obsadila v kategórii B Klaudia Brontvajová 6. miesto (s možnosťou postupu na celoslovenské kolo) a Tobiáš Kubala v kategórii A 13. miesto. Pridanou hodnotou olympiády bolo 1. miesto Ivety Branickej v projektovej časti, s projektom týkajúcim sa výskumu  oravských rašelinísk. Ďakujeme a gratulujeme našim študentom a držíme prsty Ivete Branickej v reprezentácii školy na celoslovenskom kole:)

          • ZUČ 2024

          • V dňoch 4.-8.3.2024 prebiehala na našej škole záujmová umelecká činnosť 2024 - súťaž v rozvíjaní talentov v umeleckej oblasti (spev, tanec, divadlo, hra na hudobný nástroj, rétorika, kresba).

            Tešíme sa, že sme mohli zažiť naozaj pekný týždeň kultúry na škole:)

          • Trestnoprávna zodpovednosť mládeže

          • V poslednej dobe sa čoraz väčšia pozornosť venuje problematike trestnej činnosti mládeže, jej príčin, dôsledkov, vhodného pôsobenia a trestania. Vzhľadom k rozvíjajúcej sa osobnosti mladistvých je pri riešení trestnej činnosti potrebné čo najviac eliminovať ďalšie možné narušovanie vývinu mladého človeka. Práve táto kategória osôb je najplastickejšia a najovplyvniteľnejšia vo všetkých smeroch  a práve preto sme sa rozhodli, aby o následkoch neuváženého konania mladých ľudí poskytli našim študentom dôležité informácie tí najpovolanejší - príslušníci Policajného zboru. V priebehu maturitného týždňa sa študenti 1. ročníka a kvinty stretli s pracovníkmi Obvodného oddelenia PZ v Námestove. Získali základné informácie o rozdieloch medzi priestupkom a trestným činom, formách trestov, o najčastejších problémoch mladistvých, ale zároveň o prevencii a zásadách slušného a bezpečného správania sa v spoločnosti.

          • Dejepisno-literárna exkurzia

          • Dňa 12. 03. 2024 sa žiaci tercie a kvarty zúčastnili Dejepisno-literárnej exkurzie do Banskej Bystrice. Najskôr sme sa zúčastnili divadelného predstavenia Variácie lásky na motívy diela dvoch významných slovenských spisovateliek (Božena Slančíková-Timrava a Elena Maróthy Šoltésová), ktoré patrili k priekopníčkam ženskej literatúry na Slovensku a svojím pokrokovým myslením a názormi sa pokúsili zmeniť konzervatívne vnímanie postavenia ženy v slovenskej spoločnosti na prelome 19. a 20. storočia. Bábkové divadlo na Rázcestí si ako predlohu zobralo poviedku Za koho ísť? (B.Slančíková-Timrava) a životopisné dielo Moje deti (E. Maróthy-Šoltésová).Potom exkurzia pokračovala návštevou stálej expozície Múzea SNP, kde sa žiaci oboznámili s problematikou 2. svetovej vojny, Slovenského štátu, Slovenského národného povstania a partizánskych bojov na Slovensku. Expozíciou nás sprevádzali skúsení historici. Pripravili si pre nás pútavý a obohacujúci výklad s presahom do aktuálnych tém našej prítomnosti. Žiakov táto téma veľmi oslovila, o čom svedčilo aj množstvo otázok a postrehov, ktorými zaplavili nášho sprievodcu. Exkurziu sme zakončili moderne spracovanou multimediálnou expozíciou Slovenského národného povstania.

          • Exkurzia v Poľsku

          • V dňoch 13. a 14. 3. 2024 sa študenti 3.ročníka a Septimy zúčastnili dejepisno-geografickej exkurzie v Poľsku. Navštívili koncentračný tábor v Oswienčime a absolvovali prehliadku kráľovského mesta Krakow. 

          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 11. – 15. 3. 2024 sa študenti PRÍMY a SEKUNDY zúčastnili základného plaveckého výcviku. Cieľom výcviku bolo zvládnuť aspoň jeden plavecký štýl, vedieť sa orientovať pod vodou a v prípade pokročilých plavcov, naučiť sa druhý plavecký štýl. Výcvik prebiehal pod vedením učiteľov TSV v tvrdošínskej plavárni. Všetci študenti zvládli základy plávania a posledný deň bolo aj testovanie plaveckej rýchlosti, kde sa mohli študenti porovnať so svojimi spolužiakmi a v prípade úspechu si domov odnášali diplom za umiestnenie v prvej trojici. Blahoželáme:)

            Výsledky pretekov: chlapci: 1. Boris Ganobjak, 2. Šimon Kertys, 3. Ján Brandys, dievčatá: 1. Sofia Natšinová, 2. Nina Tarčáková, 3. Emma Slovíková

          • Spomienka na Sing a Song 2024

          • Dňa 13.02.2024 sa konala na našej škole spevácka súťaž Sing a song. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií. Žiaci z tried Prima až Kvinta a žiaci 1. ročníka boli v prvej kategórii. V druhej kategórii boli žiaci z tried Sexta a 2. a 3. ročníka. Všetkým ďakujeme za úžasnú atmosféru a skvelé výkony, pri ktorých mala porota náročné rozhodovanie. Konečné umiestnenie súťažiacich tried:
            Prvá kategória:
            1. Miesto: 1B
            2. Miesto:1C
            3. Miesto: Sekunda A, Prima A
            Cena publika: 1E
            Druhá kategória:
            1. Miesto: Sexta
            2. Miesto: 3A
            3. Miesto: 2C
            Cena poroty: 3B
            Cena publika: 2D
            Víťazom ešte raz gratulujeme.

          • V DIVADLE S DRUHÁKMI

          • V stredu 13. marca sme so žiakmi druhého ročníka nasadli do autobusov a vyrazili do Slovenského komorného divadla v Martine. Čakalo nás divadelné predstavenie Hekuba. Študenti si pozreli antickú tragédiu v podaní oceňovaných slovenských hercov Lucie Jaškovej, Mareka Gaišberga, Jána Dobríka a ďalších. Napriek tomu, že sa nám pred očami odohrával príbeh starý niekoľko tisícročí, podnietil nás uvažovať o súčasnosti.

          • Celoštátne kolo chemickej olympiády

          • V dňoch 7.-9.3.2024 sa v priestoroch Prírodovedeckej fakulty v Bratislave uskutočnilo celoštátne kolo chemickej olympiády kat.A. Súťaže sa zúčastnilo 40 študentov z celého Slovenska a pozvanie prijalo aj niekoľko študentov z Českej republiky. Na študentov čakali náročné úlohy z rôznych oblastí teoretickej  a praktickej chémie. Našu školu a región veľmi slušne reprezentoval Samuel Polák (septima A), ktorý sa umiestnil ako úspešný riešiteľ na 10. mieste. Tento úspech ho oprávňuje zúčastniť sa ďalších výberových sústredení, na ktorých budú vybraní reprezentanti Slovenska na medzinárodnom kole IChO, ktoré sa uskutoční v júli 2024 v Rijáde v Saudskej Arábii. Samovi - našej chemickej elite - gratulujeme a držíme palce v ďalšom chemickom vzdelávaní a súťažení:)

          • Regionálne kolo súťaže SOČ

          • 7. marca 2024 sa v Dolnom Kubíne uskutočnilo regionálne kolo súťaže SOČ, kde naše gymnázium zastupovalo päť študentiek a jeden študent so štyrmi odbornými prácami. Autori prác predstavili v 8-minútovej obhajobe svoj výskum a reagovali na otázky hodnotiacej komisie. Našim súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k postupu do krajského kola.
            Súťažiaci:
            Sabina Zuberská (3. D) Téma: Poruchy autistického spektra a didaktické hry v procese vzdelávania detí s touto diagnózou. Odbor: Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie
            Mária Kolenčíková, Monika Podstavková (3. E) Téma: Vplyv hudby na pamäť a učenie. Odbor: Pedagogika
            Eva Glovaťáková, Ema Štiptová (septima A) Téma: Manuálne spracovanie ovčej vlny. Odbor: Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba
            Lukáš Chutňák (septima A) Téma: Plesne na chlebe. Odbor: Biológia

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Ďakujeme všetkým recitátorom a recitátorkám básnických či prozaických diel, ktorí v pondelok 4.marca 2024 reprezentovali svoje triedy v školskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.
            Výsledky:
            Kategória poézia:
            1. Timea Majcherová, 1. A (postup do okresného kola)
            2. Natália Brandysová, 1. C (postup do okresného kola)
            3. Margaréta Pindiaková, 3. C
            Kategória próza:
            1. Dorota Šusteková, 4. C (postup do okresného kola)
            2. Radka Bucová, oktáva A (postup do okresného kola)
            3. Barbora Hrubjaková, 1. D
            Držíme palce súťažiacim na okresnom kole.

          • Basketbal - okresné kolo

          • Dňa 27. 2 sme na našej škole, v športovej hale Gymnázia A. Bernoláka Námestovo, hostili tímy z okolitých stredných škôl v rámci okresného kola v basketbale v kategóriach študenti a študentky. Žiaci a žiačky zápolili o prvenstvo v turnaji, ktoré ich oprávňuje reprezentovať Námestovský okres na regionálnom kole v D. Kubíne. Študenti Gymnázia A. Bernoláka v zložení M. Uhliarik, J. Uhliarik, A. Uhliarik, R. Móres, M. Maťuga, R. Pajunk, S. Farský, M. Kozák, P. Piták, L. Chutňák turnaj študentov jednoznačne ovládli a postúpili na región. Študentkám sa až tak nedarilo a po prehre s SOŠ PaS Námestovo obsadili druhé miesto. Víťazom basketbalového turnaja dievčat je teda SOŠ PaS Námestovo. Víťazom gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov.

          • „ŠKOLA REPORTÁŽE“ s vydavateľstvom ABSYNT

          • Vo štvrtok 15. februára sa 24 študentov zúčastnilo na zaujímavom podujatí – seminároch organizovaných vydavateľstvom Absynt v rámci prípravy na súťaž Škola reportáže s Absyntom. Žiaci si preverovali schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v agitačnom rečníctve. Vďaka seminárom s fundovanými lektormi mali študenti možnosť získať žurnalistické a recenzentské zručnosti a následne ich ukázať vo finálnej úlohe. Študenti sa počas roka zaoberajú reportážnou literatúrou s tou najrozličnejšou tematikou z dielne vydavateľstva Absynt a následne pripravujú jednotlivé výstupy. Svorne sa zhodli, že zažili veľmi podnetný čas s konkrétnymi aktivitami. Mali možnosť zoznámiť sa s mladými ľuďmi z viacerých slovenských gymnázií, debatovať i spoločne tvoriť.

            Ďakujeme za reprezentáciu.

          • Olympiáda z nemeckého jazyka - krajské kolo

          • Dňa 15.2.2024 sa konalo krajské kolo olympiády z nemeckého jazyka na SSŠ EDUCO Slanická Osada.
            Našu školu reprezentovali v kategórii:
            1B – Sofia Matisová z kvarty A, ktorá sa umiestnila na 11.mieste
            2B – Olívia Halková z oktávy A skončila na 3. mieste, Dorota Laštíková z oktávy A skončila na 7. mieste.
            Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy:)

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 5. 2. 2024 prebehlo v aule Gymnázia Antona Bernoláka v Námestove okresné kolo 21. ročníka Dejepisnej olympiády. Olympiády sa zúčastnili aj naši žiaci osemročného gymnázia. Janka Bernaťáková získala krásne 3. miesto v kategórii C. Nela Janíková 4. miesto v kategórii D a úspešnými riešiteľmi boli aj Marko Brontvaj – 7. miesto v kategórii E a Sandra Slameníková – 10. miesto v kategórii C. Všetkým zúčastnením žiakom blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a držíme palce do ďalších ročníkov.

    • Kontakty

      • Gymnázium Antona Bernoláka Námestovo
      • sekretariát (043) 4136309, 0901742852, 0901742853
      • Mieru 307/23, 029 01 Námestovo 02901 Námestovo Slovakia
      • 0901742848
      • 0901742850
      • 0901742851
      • www.gabnam.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje