• Deň narcisov

          • „Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?“ – bola téma tohtoročnej zbierky na Deň narcisov, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 18. 04. 2024. Do zbierky sa zapojili aj dobrovoľníci z našej školy, ktorým sa podarilo vyzbierať v priestoroch školy a v uliciach mesta Námestovo 1191,30 eur.
            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a tak pomohli Lige proti rakovine realizovať projekty pre onkopacientov.

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 22.4.2024 sa na našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo Slávika Slovenska. Žiaci z prímy a sekundy nám dokázali, že ľudová pieseň má stále miesto v našej kultúre a je odkazom našich predkov aj v súčasnosti. Na 1. mieste sa umiestnila Mia Mišudíková (P.A), na 2. mieste Terézia Hvolková (P.A), na 3. mieste Matúš Kolčák (P.A) a Ema Pisarčíková (S.A). Blahoželáme a ďakujeme za krásny umelecký zážitok. 

          • Loreley

          • Loreley - recitácia poézie v nemeckom jazyku
            V pondelok 15. 4. a 22. 4. 2024 sa stretli milovníci umeleckého slova na prehliadke recitácie básní v nemeckom jazyku známej pod názvom Loreley. Ďakujeme všetkým študentom a študentkám za ich prípravu a pekné prednesy a blahoželáme víťazom.
            Prima – kvarta:
            1. miesto: Dominika Graňáková, kvarta A
            2. miesto: Sandra Slameníková, kvarta A
            3. miesto: Olívia Kolčáková a Karolína Drabantová z tercie A

            1. – 4. ročník / kvinta – oktáva:
            1. miesto: Mária Jašicová, 3. C
            2. miesto: Timea Majcherová, 1. A
            3. miesto: Karin Brišáková, 2. A a Václav Jurky, 1. A
            Mária Jašicová, Timea Majcherová a Dominika Graňáková budú zároveň reprezentovať našu školu na podobnom recitačnom podujatí na Wichterlovom gymnáziu v Ostrave. Držíme palce!

          • Biblická olympiáda - diecézne kolo

          • Dňa 17.4.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili diecézneho kola Biblickej olympiády v Spišskom Podhradí.

            V konkurencii stredných škôl  zo Spiša, Oravy a Liptova obsadili 7. miesto. Za vzornú a obetavú reprezentáciu školy ďakujeme našim žiakom: Marián Jurina II.D, Barbora Hrubjáková I.D a Tobias Mačinec II.D.

          • Pre čistú priehradu a rieky Oravy

          • Vďaka našim študentom druhého ročníka a sexty sme sa 17.apríla zapojili do 3. ročníka enviroakcie "Pre čistú priehradu a rieky Oravy." Tento rok sa čistili aj brehy riek, ktoré pritekajú do Oravskej priehrady. Zbieralo sa všetko, čo do vody a na brehy nepatrí. Veľké ďakujeme patrí študentom od nás všetkých, ktorých reprezentovali aj od organizátora Správy CHKO Horná Orava, ktorá ocenila, že aj v nepriaznivom počasí sa vyzbieralo veľké množstvo odpadu. Znečisťovanie je "vizitka" ľahostajnosti ľudí k prírode, ale každý z nás môže prispieť osobným príkladom ku krajšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu. Nebuďme ľahostajní! :)

          • MIX volejbal

          • Dňa 9.4.2024 sa v Trstenej konala kvalifikácia do krajského kola v MIX volejbale študentov. Naši študenti: Boleková Ivana, Jadroňová karolína, Jagelčáková Slávka, Klabník Juraj, Kucharík Tomáš, Ľuba Matej, Novák Adam, Ondroš Martin, Pitáková Ivana, Straková Denisa, Trnčáková Nina, Žmuráň Mário sa umiestnili na 2.mieste

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Dňa 15.4.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola súťaže Olympijský odznak všestrannosti.

            V konkurencii 57 škôl sme obsadili kvalitné 6.miesto. Za vzornú a obetavú  reprezentáciu školy by som sa chcel poďakovať našim žiakom: Eliáš Jozefiak, Dorota Benianová, Richard Sivčák, Sofia Kurčinová, Lukáš Bolek, Zuzana Dvorštiaková, Ľudovít Zubaj, Júlia Benianová.

          • Chemický Náboj

          • V piatok 12. 04. 2024 sa v Bratislave uskutočnil 2. ročník súťaže Chemický Náboj. Chemický Náboj je tímová súťaž žiakov stredných škôl. Žiaci súťažia v štvorčlenných alebo trojčlenných tímoch. Súťažiaci v tíme dostanú najskôr štartovaciu sadu úloh a riešia ľubovoľnú z nich. Akonáhle tím dôjde k záveru, že ich výsledok je správny, vyšle jedného zástupcu s výsledkom za opravovateľom, kde výsledok predloží na kontrolu. Vyhráva tím, ktorý v časovom limite 120 minút vyrieši správne najviac úloh. Tímy súťažia v dvoch kategóriách, Juniori a Seniori.

            V každej kategórii súťažilo tento rok 40 tímov z celého Slovenska. Každá škola mohla vyslať iba jeden tím pre danú kategóriu. V Juniorskej kategórii súťažil tím našej školy v zložení: Michal Turac, Martina Madleňáková, Aneta Dopaterová a Hana Slovíková - obsadili 13. miesto.
            V kategórii Seniori sa podarilo tímu GAB NO dostať do prvej desiatky. V tejto kategórii bojovali žiaci už zohratého tímu: Jozef Smolár, Samuel Polák, Tomáš Bedrich a Kamila Pienčáková - nakoniec sa im podarilo obsadiť krásne 8. miesto.
            BLAHOŽELÁME a prajeme veľa ďalších úspechov!!!

          • EKODEŇ na našej škole

          • 10. apríla sa na našej škole uskutočnil environmentálny program "Rašeliniská a zmena klímy". Organizátorom bola Daphne, organizácia zameraná na ochranu prírody a environmentálnu výchovu, spolu so Správou CHKO Horná Orava, ktorá sídli v Námestove.

            Rašeliniská sú významné ekosystémy, ktoré priaznivo ovplyvňujú klímu, prirodzene zadržiavajú vodu a vyskytujú sa tu vzácne druhy rastlín a živočíchov. Orava je typická práve výskytom týchto výnimočných ekosystémov. 

            Programu sa zúčastnili naši prváci, ktorí v prvej časti dostali praktický pohľad na ochranu rašelinísk, informácie o zmene klímy - ako sa deje a čo prináša. Zástupcovia CHKO Horná Orava zároveň predstavili ukážky, ako stredné školy (vrátane našej) pomáhajú pri záchrane rašelinísk. V druhej časti, pracovali študenti v skupinách, v ktorých realizovali praktické aktivity ku zmene klímy a rašeliniskám. Výjazdová skupina z 1. E bola priamo v teréne Klinského rašeliniska, kde spolu s p. Kertysovou spoznávali ekológiu tohto územia.

            Veríme, že uvedená akcia zvýši ekologické povedomie študentov a zároveň pocit zodpovednosti za prírodu okolo nás. Ďakujeme organizátorom za pútavý program a študentom za prístup a iniciatívu.

          • Celoštátne kolo olympiády v informatike

          • 20. 03. – 23. 03. 2024 sa konal 39. ročník celoštátneho kola olympiády v informatike. Do celoštátneho kola súťaže postúpili najlepší súťažiaci z krajských kôl. Súťaž pozostávala z dvoch súťažných dní, pričom v oboch sa riešili 3 úlohy v čase 4,5 hodiny. Prvý deň boli úlohy čisto teoretické len s pomocou papiera, druhý deň úlohy spočívali v programovaní riešenia na zadané problémy. Našu školu reprezentoval Jozef Smolár (3.A), ktorý sa spomedzi 34 súťažiacich nachádzal po prvom dni na skvelom 10.mieste. Nakoniec z toho bolo tiež pekné 20.miesto v celkovo dosť náročnej súťaži. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Celoštátne kolo súťaže „Zenit v programovaní“

          • 19. 03. – 21. 03. 2024 sa na SOŠ elektrotechnickej v Banskej Bystrici konal 40.ročník celoštátneho kola súťaže „Zenit v programovaní“. Do celoštátneho kola súťaže postúpili najlepší súťažiaci z krajských kôl. Našu školu reprezentoval Marek Grebáč (Septima A), ktorý sa spomedzi 32 súťažiacich umiestnil na skvelom 5. mieste. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Dejepisná súťaž Cheb

          • V stredu 3. apríla 2024 sa žiaci z nášho gymnázia zúčastnili v Žiline na krajskom kole súťaže s názvom Dejepisná súťaž Cheb. Ide o prestížnu súťaž gymnázií v Čechách a na Slovensku, do ktorej sa tento rok v oboch krajinách zapojilo spolu približne 300 gymnázií. Tohtoročnou témou súťaže boli dejiny Európy v rokoch 1975 až 2000.
            Náš tím v zložení Kristína Veselovská (IV.A), Matej Grebáč (Septima A) a Ladislav Pidík  (III.E) dosiahol fantastický výsledok, keď sa v konkurencii sedemnástich gymnázií žilinského kraja umiestnil na 1. mieste a vybojoval si tak postup do česko-slovenského finále, ktoré sa bude konať v českom meste Cheb. Výsledok našich žiakov je o to obdivuhodnejší, že po spočítaní výsledkov všetkých 100 gymnázií, ktoré sa do súťaže zapojili na Slovensku, naši žiaci dosiahli celkovo štvrtý najvyšší počet bodov. Naozaj úžasné a obdivuhodné. Ďakujeme za skutočne ukážkovú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v jesennom finále v Chebe:)

          • Hviezdoslavov Kubín (okresné kolo)

          • Dňa 27. marca 2024 sa zúčastnili naši recitátori okresného kola súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorý sa konal v priestoroch Domu kultúry v Námestove. K pozitívnym dojmom určite prispeli príjemná atmosféra podujatia a kladné hodnotenie odbornej poroty. Dorota Šusteková zo 4.C (próza) a Natália Brandýsová z 1.C (poézia) získali 1. miesto, Timea Majcherová z 1.A (poézia) 2. miesto a cenu divákov a Radka Bucová z oktávy (próza) 3. miesto. Srdečne blahoželáme!

          • Global Money Week

          • V dňoch 18.marca až 23.marca 2024 sa pod záštitou Národnej banky Slovenska konala medzinárodná kampaň zameraná na finančnú gramotnosť.  Žiaci našej školy sa zapojili do tejto kampane.  V rámci projektu pod názvom „Učíme sa byť zodpovední“ riešili žiaci 2.ročníka a sexty úlohy spojené s finančnou gramotnosťou. Súčasťou aktivít bolo aj vzdelávanie učiteľov, ktorí sa pod vedením lektorky  Ivany Gregorovej z EDUAWEN  EUROPE  zoznámili s učebným nástrojom  Moje portfólio FinQ.

          • Krajské kolo súťaže SOČ

          • Dňa 26. 3. 2024 sa konal 46. ročník krajského kola súťaže SOČ, ktorú organizovala Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckom Novom Meste. V dvanástich komisiách predstavilo vyše 130 súťažiacich svoje projekty z rôznych vedných odborov. Našu školu reprezentovali Lukáš Chutňák, Eva Glovaťáková, Mária Kolenčíková, Monika Podstavková a Sabina Zuberecká. Ďakujeme za ich dôkladnú prípravu na toto podujatie a blahoželáme Sabine Zubereckej, ktorá sa vo svojom odbore Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie umiestnila na 3. mieste.

          • Biblická olympiáda

          • 21. a 22. marca 2024 sa konalo dekanátne kolo biblickej olympiády. Našu školu úspešne reprezentovali dve družstvá . Kategória OG a ZŠ: Marko Brontvaj, Františka Grobarčíková a Marta Matejčíková. Kategória OG a SŠ: Barbora Hrubjaková, Marián Jurina a Tobias Mačinec obsadili krásne 1. miesto a postupujú na diecézne kolo. 

            Všetkým žiakom blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a držíme palce do ďalších ročníkov.

          • Krajské kolo biologickej olympiády

          • 20. a 21. marca 2024 sa konalo krajské kolo biologickej olympiády. Našu školu úspešne reprezentovali v kategórii A: Tobiáš Kubala z 3. D a Iveta Branická zo Septimy a v kategórii B: Klaudia Brontvajová a Karin Baraniaková z 2. D. Vo veľmi náročnej teoreticko-praktickej časti obsadila v kategórii B Klaudia Brontvajová 6. miesto (s možnosťou postupu na celoslovenské kolo) a Tobiáš Kubala v kategórii A 13. miesto. Pridanou hodnotou olympiády bolo 1. miesto Ivety Branickej v projektovej časti, s projektom týkajúcim sa výskumu  oravských rašelinísk. Ďakujeme a gratulujeme našim študentom a držíme prsty Ivete Branickej v reprezentácii školy na celoslovenskom kole:)

          • ZUČ 2024

          • V dňoch 4.-8.3.2024 prebiehala na našej škole záujmová umelecká činnosť 2024 - súťaž v rozvíjaní talentov v umeleckej oblasti (spev, tanec, divadlo, hra na hudobný nástroj, rétorika, kresba).

            Tešíme sa, že sme mohli zažiť naozaj pekný týždeň kultúry na škole:)

          • Trestnoprávna zodpovednosť mládeže

          • V poslednej dobe sa čoraz väčšia pozornosť venuje problematike trestnej činnosti mládeže, jej príčin, dôsledkov, vhodného pôsobenia a trestania. Vzhľadom k rozvíjajúcej sa osobnosti mladistvých je pri riešení trestnej činnosti potrebné čo najviac eliminovať ďalšie možné narušovanie vývinu mladého človeka. Práve táto kategória osôb je najplastickejšia a najovplyvniteľnejšia vo všetkých smeroch  a práve preto sme sa rozhodli, aby o následkoch neuváženého konania mladých ľudí poskytli našim študentom dôležité informácie tí najpovolanejší - príslušníci Policajného zboru. V priebehu maturitného týždňa sa študenti 1. ročníka a kvinty stretli s pracovníkmi Obvodného oddelenia PZ v Námestove. Získali základné informácie o rozdieloch medzi priestupkom a trestným činom, formách trestov, o najčastejších problémoch mladistvých, ale zároveň o prevencii a zásadách slušného a bezpečného správania sa v spoločnosti.

    • Kontakty

      • Gymnázium Antona Bernoláka Námestovo
      • sekretariát (043) 4136309, 0901742852, 0901742853
      • Mieru 307/23, 029 01 Námestovo 02901 Námestovo Slovakia
      • 0901742848
      • 0901742850
      • 0901742851
      • www.gabnam.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje